Friday, July 24, 2015

Tradisi Hari Mantai@Bantai

Pada mulanya ianya bukanlah tradisi tetapi hanya sebagai satu cara mendapatkan  bahan untuk dimasak yang boleh disimpan lama dengan cara "menyalai" istilah orang Negeri Sembilan iaitu mengeringkannya diatas bara api.

Dengan kaedah ini daging atau ikan dapat disimpan lebih lama kerana orang dulu-dulu tidak ada bekalan elektrik dan peti sejuk jauh sekali ada dalam rumah untuk menyimpan stok makanan dengan lebih lama.

Hari Mantai @ bantai ialah sehari sebelum sesuatu perayaan itu disambut. Dahulu tidaklah secara komesal tetapi "berghantam" menyumbang sedikit sebanyak duit antara komuniti setempat membeli seekor kerbau, lembu atau kambing disembelih dan dibersihkan dikerjakan secara gotong royong. Daging, tulang atau apa saja akan dibahagi mengikut sumbangan masing-masing (berghantam) tadi.


Menyingkap asal usul Hari Mantai

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.