Kilang Roti Azan ada juga mengeluarkan beberapa biskut, satu darinya Biskut Panjang yang cukup terkenal di daerah ini. Biskut Panjang menjadi kegemaran sejak kecil dimakan diwaktu petang bersama air teh. Dahulu biskut ini hanya dibungkus dalam plastik merah kosong sahaja.
Roti Azan diiktiraf produk berinovasi
CONNIE S MONICAL
11 Ogos 2014
"KAMI bermula pada 1969 dengan menggunakan unggun api bagi tujuan memproses roti, sebab ketika itu bekalan elektrik tidak ada.Bukan itu sahaja, kami buat sendiri yis dan hanya beli tepung serta marjerin.
"Percubaan pertama, hasilnya roti yang dibuat tidak menjadi," kata Pengarah Urusan Perusahaan Azan Sdn Bhd, Mohd Ghazali Abu Bakar sebagai memulakan cerita ketika ditemui, baru-baru ini.
Menurutnya, ilham untuk membuat roti adalah daripada ayahnya, Abu Bakar Ali yang juga peneraju syarikat.
Katanya, selepas tamat berkhidmat sebagai tentera British di Singapura, Abu Bakar bersama rakannya memulakan perniagaan membuat roti dengan bermodalkan RM2,000.
Bagaimanapun, hasilnya tidaklah sehebat yang dirancang. Rotinya tidak menjadi. Tetapi mereka terus giat membuat kajian dan penyelidikan (R&D).
Meneruskan usaha hingga suatu hari, seorang penjual roti datang dan memberitahu bahawa cara membuat roti yang mereka lakukan adalah salah.
"Penjual roti itu menawarkan diri untuk mengajar membuat roti yang betul dan bermulalah perniagaan roti Azan," kata Mohd Ghazali yang juga merupakan generasi kedua keluarga itu.
Buat permulaan, Perusahaan Azan hanya membuat roti biasa untuk pasaran sekitarnya.
Hanya pada 1970, Perusahaan Azan menerima tawaran daripada Perbadanan Kemajuan Negeri Negeri Sembilan (PKNNS) untuk bekerjasama dalam usaha membesarkan perniagaan.
Pada 1972, Perusahaan Azan memulakan operasi di Kawasan Perindustrian Dioh Kuala Pilah, Negeri Sembilan.
Sebelum mempunyai kilang, Perusahaan Azan beroperasi hanya dari rumah. Selepas 1975 syarikat didaftarkan menggunakan Sdn Bhd.
Mohd Ghazali berkata, nama Azan diperoleh secara tidak langsung oleh ayahnya ketika proses mendaftar syarikat di mana ia bermaksud menyeru kepada kebaikan.
Selepas berjaya menghasilkan roti yang betul, bermulalah aktiviti pemasaran di sekitar kampung.
Ketika itu, pengedaran hanya dilakukan menggunakan basikal di sekitar Kuala Pilah, Negeri Sembilan.
"Percubaan pertama, hasilnya roti yang dibuat tidak menjadi," kata Pengarah Urusan Perusahaan Azan Sdn Bhd, Mohd Ghazali Abu Bakar sebagai memulakan cerita ketika ditemui, baru-baru ini.
Menurutnya, ilham untuk membuat roti adalah daripada ayahnya, Abu Bakar Ali yang juga peneraju syarikat.
Katanya, selepas tamat berkhidmat sebagai tentera British di Singapura, Abu Bakar bersama rakannya memulakan perniagaan membuat roti dengan bermodalkan RM2,000.
Bagaimanapun, hasilnya tidaklah sehebat yang dirancang. Rotinya tidak menjadi. Tetapi mereka terus giat membuat kajian dan penyelidikan (R&D).
Meneruskan usaha hingga suatu hari, seorang penjual roti datang dan memberitahu bahawa cara membuat roti yang mereka lakukan adalah salah.
"Penjual roti itu menawarkan diri untuk mengajar membuat roti yang betul dan bermulalah perniagaan roti Azan," kata Mohd Ghazali yang juga merupakan generasi kedua keluarga itu.
Buat permulaan, Perusahaan Azan hanya membuat roti biasa untuk pasaran sekitarnya.
Hanya pada 1970, Perusahaan Azan menerima tawaran daripada Perbadanan Kemajuan Negeri Negeri Sembilan (PKNNS) untuk bekerjasama dalam usaha membesarkan perniagaan.
Pada 1972, Perusahaan Azan memulakan operasi di Kawasan Perindustrian Dioh Kuala Pilah, Negeri Sembilan.
Sebelum mempunyai kilang, Perusahaan Azan beroperasi hanya dari rumah. Selepas 1975 syarikat didaftarkan menggunakan Sdn Bhd.
Mohd Ghazali berkata, nama Azan diperoleh secara tidak langsung oleh ayahnya ketika proses mendaftar syarikat di mana ia bermaksud menyeru kepada kebaikan.
Selepas berjaya menghasilkan roti yang betul, bermulalah aktiviti pemasaran di sekitar kampung.
Ketika itu, pengedaran hanya dilakukan menggunakan basikal di sekitar Kuala Pilah, Negeri Sembilan.
No comments:
Post a Comment